Sunday, November 21, 2010

Home Made Rendang Ayam

Jengg..jengg..jengg...Weekend nih adalah Hari Memasak Sedunia for myself..
Sbbnya adalah lam Fridge tuh penoh ngan Ayam and Daging Korban..daging korban yg disedekahkn from Mak Lang Melaka n Mak Teh Bangi..Alhamdulilahh, moga murah rezeki mereka2, amin..

Ari Sabtu dah masak Kari Daging, chewah..En.Hubby n Me mkn smpi licin, tgl pinggan ja hahaha
Bekfes lak wat Bihun Sup Sayur Ayam, pehhhhh...Firas pon mkn bekfes bihun hehe
Then Lunch tadik lak, tringat nk m'coba Rendang Ayam Mama..Actually resepi ni dah amik be4 raya aji.. kononnya nk di makan di Pagi Raya la...tup tup x larat nk masak Malam Raya, pagi pas semayang Raya kami 3 beranak balik Melaka hahaha...So, Ayam n Santan yg bli tuh jadik Ais la..hehe
So, arini la baru b'kesempatan + rajin ckit nk masak..klo x bknnya rajin sgt jd chef kat dapur sendiri pon kikiki...

Meh nak share Resepi..Bley la nk m'cuba..sbb i rasa x dela ssh sgt pon nk wat Rendang nih..in term of Skill ja tgk jadi sdp ke tak kan, chewaahhh...


RESEPI RENDANG AYAM MAMA



Bahan-bahan :- (tuk 1 ekor ayam)
Bawang Putih (3-5 bj)
Bawang Besar/Merah (3-4 bj)
Lengkuas
Halia
Serai (3btg)
Cili Kering n Cili Idup (qty ikut suka nk pedas ke tak)

1. Firstly, ayam digoreng t'lebih dhl..Goreng jgn t'lampau garing ye..
2. Mesin/Blend semo bahan2 di atas (Tp My MIL x ske blend, die tumbuk je, lg tradisional n lg sedap la)
3. Tumiskan semo bahan2 yg di blend shgga hilang maung Cili..
4. Then, masukkan Santan.. Ikut u all nye kepekatan la..
5. Biar shgga Santan dah naik, baru mskkan Garam, Gula and Asam Keping
6. Then mskkan Ayam yg digoreng..
7. Last Skali jgn lupa mskkan Daun Kunyit yg dihiris2 halus..

Haaaa Dah Siap..Senang kan..hehe Pic kat bwh nih i buat b'kuah sikit coz nk mkn ngan Nasik, kang x de kuah lak..
 
Rendang Ayam B'kuah

SELAMAT MENCUBA...hehe

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...