Wednesday, August 7, 2013

Ramadhan Hilang Syawal Menjelma

Aku lihat RAMADHAN dari kejauhan...

Lalu kusapa ia..."Hendak ke mana?"

Dengan lembut ia berkata, "Aku harus pergi, mungkin JAUH & sangat LAMA"

Tolong sampaikan pesanku untuk orang MUKMIN: "Syawal akan tiba sebentar lagi, ajaklah SABAR untuk menemani hari-hari dukanya, peluklah ISTIQOMAH saat ia kelelahan dalam perjalanan TAQWA, bersandarlah pada TAWADHU saat kesombongan menyerang, mintalah nasehat QUR'AN & SUNNAH di setiap masalah yang dihadapi.

Sampaikan pula salam & terima kasih untuknya karena telah menyambutku dengan suka cita dan melepas kepergianku dengan derai air mata.

Kelak akan kusambut ia di SURGA dari pintu AR RAYAN" .

Selamat meraih pahala terbaik di detik-detik terakhir RAMADHAN...

Masih ada sehari lagi untuk bercengkrama dengan RAMADHAN...

"Ya ALLAH, andai malam ini ada di antara hamba2-Mu yang Engkau angkat darjatnya,

Engkau ampuni dosa2nya, Engkau lapangkan rizkinya,
  
Engkau muliakan keturunannya,

Engkau lepaskan dari semua kesulitannya,

Engkau indahkan akhlaknya dan Engkau berkati segala hartanya...

Maka In shaa ALLAH jadikanlah ku & Keluargaku sebaik2 hambaMu yg mendapatkannya.
Aamiin ya Rabbal alamin... 

Alhamdulillah.. Sahur terakhir, hari terakhir Ramadhan Tahun ini 1434H
Bersyukur dapat berpuasa penuh tahun ni ��

Wednesday, June 5, 2013

Discharge

Alhamdulillah.. At 2.00 pm today Amni Zulaikha dah bole discharge..
Mama will be On Leave for the whole week utk baby sit Amni..
Mama still feeling not comfortable to bring out amni to baby sitter coz this week still musim cuti skolah.. Ramai sgt abg2 yg menumpang pengasuh di umah Mak Dak huhuhu.. What to do??!! 

Hopefully this is the 1st & the last time amni kena warded.. Nmpak amni dah fobia dgn Neubelizer & suction.. Mama tumpang rs sakit bila nurse mskkn antibiotic thru your hand.. Poor amni.. Menangis satu floor bole dgr huhu

By the way, Thanz to Dr. K yg bersubahat bg MC utk mama skali.. kui kui kui...







Hidangan terakhir sblm discharge "nasi tomato hospital" haha


Monday, June 3, 2013

Bronkitis (Bronchial pneumonia)

Poor my lil baby Amni Zulaikha..
At the age of 3 months she has to faces the Bronchial pneumonia disease.. 

Since ari rabu dia start selsema & batuk2..just bwk amni check di klinik biasa sj..
Then ari Sabtu, 1st june 2013 bawak amni check di Hospital Pakar Annur sbb dah nmpk kerap dia batuk..
Mama & abah agak terkejut bila doctor ckp kena admit sbb paru2 dia dah b'bunyi agak kuat and not to advise bagi ubat batuk for baby 3mo.. 
"The only way Bacterial bronchopneumonia will be treated by doctor with antibiotics. There are no drugs against the viral form, but the infection will eventually clear by itself. It is important to keep child hydrated and help her breathe by using a humidifier"

So bermula la perkampungan mama & amni di wad lily-7.. 
abah & firas pulak ulang alik dtg visit..klo suh firas b'mlm kat cni jwbnya Amni x dpt tdo nyenyak la kaco dek abg dia...

Since warded amni jenis x merengek, peramah abis dgn semo staff nurse & doctor haha
But yg paling x besh nk berkampung di sini at least 5days unt complete the antibiotics course for amni..
Mmg nak suruh mama rest laa kot sbb sblm ni mmg ada ckp & plan nk blk Penang or jenjalan time cuti2 skolah nih hehe
So bila dah jadi mcm ni need to remind to myself be more carefull and jauhkan baby Amni dr org yg batuk & selsema..
Huhu susah nk elak IF abg firas sendiri pon berjangkit selsema & batuk dr org lain..

Mcm ni laa kan nak besarkn anak..dulu parents kita pon susah payah jgk & berjaya sempurna besarkan sehingga skrg..

To my Amni Zulaikha, get well soon..
Mama & Abah heart you a lotssss

DAY 1





DAY 2






DAY 3



Physiotherapy to suction kahak thru hidung & mulut..huhuhu 


Tuesday, May 28, 2013

Practise Make Perfect


Amni Zulaikha at 3month old..
Tgk laa anak dara en.mus punya dok pusing nak meniarap..
Gimnas abihsss...




Tiba2 dia dah boley meniarap sendiri..tp x reti nak buat alignment and balancing tangan sendiri lagi...
Org tua2 cakap jgn tolong pusingkan dia meniarap, biaq dia bole sendiri..sbb nnti dah besaq harap p'tolongan org ja...haha betoi ka??





Piccas semalam ms bawak Amni check up 3 months.. Nurse cakap baik nyaa dia, kena cucuk x nangis pon...alhamdulillah...
tapi arinih Amni dah start selsema & batuk..kesian kecik2 dah kena makan ubat..
berjangkit kat abg firas yg selsema & batuk jugak...
As usual baby not advisable bagi makan ubat selsema & batuk..start with ubat demam dulu tgk mcm mn kurang ke tak..

Arinih mama amik cuti jaga Amni...
lepas mandi pagi asyik tdo saja dia..menyusu pon kurang..
terpaksa mama pump buat stock EBM..
Amni menyusu seari pon ckit saja, x mcm abg firas..
supply kat baby sitter 10oz seari pon dah cukup, kdg2 x abis..


Get well soon Amni...Mama Abah Love you so much Amni  xoxo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...